2025년 6월 30일 월요일

바른 젓가락질 - How to use chopsticks correctly

한국인들도 제대로 젓가락질 하는 사람이 많지 않다. 그러나 젓가락만 사용하는 중국이나 일본은 아마도 바른 젓가락질을 할 거 같다. 한국의 양반 젓가락질이란 걸 소개 한다.

It's true that even in Korea, not many people use chopsticks "correctly." You'd think in China or Japan, where chopsticks are the primary utensil, most people would have perfect form, right? Anyway, let me tell you about something called "Yangban Chopstick Skills" (양반 젓가락질) in Korea.

  • 젓가락 = chopsticks
  • 젓가락질 = using chopsticks = chopstick skills = chopstick technique = chopsticking?


A, B, C 지점을 눌러 젓가락을 고정한다. 각 젓가락만 따로 잡아 보면 붓이나 펜을 잡은 느낌이 다. 충분히 단단히 잡을 수 있다. 젓가락으로 그림을 그리거나 글을 쓸 수 있다면 OK. 

You anchor the chopsticks by pressing points A, B, and C. If you hold each chopstick separately, it should feel like holding a paintbrush or a pen. You need to be able to grip them firmly enough that if you could draw or write with them, you're doing it right.

남은 것은 중지 쪽의 젓가락을 움직여 약지 쪽의 젓가락 끝과 맞추는 것이다. 그 다음엔 강한 힘으로 그 자세를 유지하는 것이다. 힘을 주어 잡을 때 젓가락 끝이 서로 어긋나기 쉽다. 그렇게 되지 않도록 훈련 한다.

The next step is to move the chopstick held by your middle finger to meet the tip of the chopstick by your ring finger. Then, it's about maintaining that posture with strong force. When you grip them with power, it's easy for the chopstick tips to cross over each other, so you need to practice to prevent that from happening.

젓가락을 중지와 약지의 손톱이 있는 등쪽에 붙이는 경우가 있던데 그렇게 하면 안 된다. 젓가락은 중지와 약지의 지문이 있는 배쪽에 붙여야 제대로 힘을 써서 물건을 잡을 수 있다. 이것이 양반 젓가락질과 다른 젓가락질의 차이다.

You sometimes see people resting chopsticks on the back of their middle and ring fingers, near the fingernails, but you shouldn't do that. For proper grip and power when picking things up, chopsticks should be placed on the pads of your middle and ring fingers, where your fingerprints are. This is actually the key difference between Yangban chopstick etiquette and other ways of holding them.

젓가락을 잡는 다른 사진들은 이 링크의 글을 보라. ☞ Link : 젓가락, 숟가락, 바른 젓가락질?

For more pictures of holding chopsticks, see the article at this link.



젓가락질을 돕는 젓가락이 있다. 그러나 그런 걸 살 필요 없다. 젓가락질을 돕는 젓가락의 문제는 사람의 손 크기에 따라 조절할 수 없다는 것이다. 자신이 직접 만들 수 있다. 다루기 쉬운 얇은 철사로 젓가락 중앙에 고리를 만들어 달면 중지와 약지가 빠지지 않는다. 

You know, they do sell those chopsticks designed to help you, but there's no need to buy them. The problem with those is they can't adjust to different hand sizes. You can actually make your own! If you take some easy-to-handle thin wire and make a loop around the middle of your chopsticks, it'll keep your middle and ring fingers from slipping out.

그런데 좀 더 싸고 쉬운 방법이 있다. 그냥 고무 밴드를 이용해서 중지, 약지, 엄지를 젓가락에 묶으면 된다. 실수 하더라도 젓가락이 손에서 떨어지지 않으니 편하다. 하루 몇 분간 한 달 동안 훈련하면 젓가락질을 할 수 있게 된다.

But there's an even cheaper and simpler trick: just use rubber bands to secure your middle finger, ring finger, and thumb to the chopsticks. That way, even if you mess up, the chopsticks won't fall out of your hand, which is super convenient. If you train like that for just a few minutes a day for about a month, you'll be a chopstick pro!



한국 보수라 자칭하는 친일파의 정신 상태는 일본 극우의 정신 상태와 같다. 정상인이 아닌 사악하게 미친 바보들이다. 경상도 출신으로 경상도 사람에 대해 말 할 수 있는데, 경상도인은 전라도인에 열등감이 있는 거 같고, 전라도인을 적대시한다. 마치 가해자가 피해자의 보복을 두려워하여 괴롭히는 것과 같다. 경상도 사람들은 제정신이 아니다. 그게 아니라면, 전라도 사람을 욕하지 않으면 경상도에선 빨갱이 취급을 당하기 때문일까? 한국 군대가 학살한 건, 서울, 제주, 전라도 사람이지 경상도 사람이 아니야 이 겁쟁이들아!

The mindset of those self-proclaimed "Korean conservatives" who are actually pro-Japanese collaborators is just like that of Japanese ultranationalists. They're not normal people; they're wickedly crazy fools. As someone from Gyeongsang Province, I can say this about Gyeongsang people: it seems like they have an inferiority complex about people from Jeolla Province and are really hostile towards them. It's like an aggressor harassing their victim because they're afraid of retaliation. Gyeongsang people aren't in their right minds. Or, maybe it's because if you don't badmouth people from Jeolla Province, you get treated like a communist in Gyeongsang? It was Seoul, Jeju, and Jeolla folks the Korean military butchered, not Gyeongsang people. Cowards!

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